Szparowanie

Wstawienie idealnie białego tła w fotografii produktowej stało się dziś koniecznością narzuconą przez niemal każdy marketplace.

Tak przedstawione fotografie pozwalają klientowi na skupienie całej uwagi na produkcje, jego kształcie, cechach czy kolorze. 

Zdjęcia produktowe na białym tle to dziś standard i podstawa dobrze wyglądającej oferty handlowej w każdym sklepie. 

 

Szparowanie, bo tak nazywa się wycięcie produktu to powszechna usługa. Klienci często decydują się na samodzielne wykonanie zdjęć. Zachęca do tego wysoka jakość jaką oferują aparaty fotograficzne budowane w smartfony. Jednak tak wykonane zdjęcia nie posiadają idealnie białego tła, by je uzyskać konieczne jest poddanie zdjęcia obróbce graficznej – szparowaniu.

 

Wstawienie idealnie białego tła można uzyskać na dwa sposoby.

1. poprzez wybielenie tła – jeśli produkt wykonano na białym tle ale na zdjęciu wyszło ono szare. Nie zawsze jednak jest to możliwe jeśli np. fotografowany produkt jest jasny i nie odróżnia się za bardzo od tła.

2. poprzez wycięcie produktu. Jest to najlepsze i najdokładniejsze rozwiązanie pozwalające na uzyskanie idealnie białego tła także dla jasnych i białych produktów. Wycięty produkt pozwala także na zastosowanie tła przeźroczystego.

 

Szparowanie produktów z tła jest dość prostym zabiegiem lecz w niektórych przypadkach może zająć sporo czasu. Dużo zależy od kształtu produktu a także od samego tła na którym ten produkt został sfotografowany. Współczesne wersje programów graficznych doskonale radzą sobie z automatycznym wycinaniem produktów ale tylko w warunkach zbliżonych do studyjnych. W przypadku zdjęć np. dużych maszyn przemysłowych wykonywanych w magazynie nadal konieczne jest ręczne obrysowanie produktu.

 

Koszt wykonania szparowania zależny jest od tego na jakim tle wykonano zdjęcie oraz jak skomplikowany kształt posiada produkt na zdjęciu. Skontaktuj się ze mną w celu poznania wyceny.

 

Przykładowe realizacje znajdziesz w moim portfolio: Szparowanie – portfolio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *